Skip Navigation
Post | januari 2024 | Verhalen | 1 min lezen

Over asielzoekers | de eerste stappen naar een veiligere toekomst

Door Bram van den Ende
vrijwilliger Vluchtelingenwerk Nederland

Wat verstopt op het terrein van het AZC Bosrandweg staat achteraan een klein gebouw. Daar werkt Lenie Massink als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Nederland. Samen met nog ongeveer tien andere vrijwilligers. Zij vertelt over haar werk als juridisch voorlichter: “Als mensen asiel zoeken, hebben zij het recht te weten hoe de asielprocedure werkt. Wij leggen de procedure uit. Mensen krijgen individueel of als groep voorlichting. Ook als er later vragen opkomen, kunnen zij bij ons terecht.” Op de vraag wat dit werk voor haar zo aantrekkelijk maakt, volgt een weloverwogen antwoord: “Je komt in contact met zoveel verschillende mensen. Mensen die zich bedreigd voelen in hun veiligheid. Dat zij hier zijn, maakt mij bewust, dat de problemen hier vaak maar betrekkelijk zijn. Het verandert mijn kijk op de wereld. En ik bewonder deze mensen om hun veerkracht, hoe zij in het leven staan en bijvoorbeeld ook nog gewoon kunnen lachen.”   


Behalve de voorlichting over de procedure biedt de juridisch voorlichter ondersteuning bij de asielaanvraag naar de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). Dat is op vrijwillige basis. Er is geen verplichting. Soms volgen er meerdere gesprekken. De vrijwilliger kan soms ook daadwerkelijk iets extra’s bieden. Lenie geeft een voorbeeld. “Er was een man, die met de dood bedreigd was middels een fatwa. Een fatwa is een vrijbrief voor geweld. Een bewijs hiervan zou zeker van invloed kunnen zijn op de beslissing van de IND. De vader van de man zou vanuit het land een bewijsstuk kunnen leveren. Helaas was het telefoonnummer van de vader maar gedeeltelijk bekend. Na verschillende sessies samen puzzelen werden de laatste vier cijfers van het nummer gereconstrueerd. Vervolgens stuurde de vader een foto van de Fatwa toe. “


Het team van vrijwilligers kan versterking goed gebruiken. Het gaat om een of twee dagdelen per week. Voorkennis is niet vereist. Je begint met een inwerkprogramma om wegwijs te raken in de asielprocedure. Ook kun je gebruikmaken van het uitgebreide trainingsaanbod van Vluchtelingenwerk Nederland.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
vrijwilligerswerk maatje Humanitas

Alleen, maar niet eenzaam

| Verhalen
Soms is een steuntje nodig.

“Eenzaamheid staat voor een groot probleem, maar het zijn vaak kleine, heel ...
Lees meer
AED vrijwilliger

AED Wageningen redt levens

| Verhalen
Sander Voogsgeerd is de drijvende kracht achter AED Wageningen. Een stichting die zich bezighoudt met het ...
Lees meer