Skip Navigation
Post | december 2021 | 2 min lezen

Over corona en nestwarmte

Door Bram van den Ende

Christy, Djuna en Mariska wonen alle drie in Wageningen en hebben elkaar aan het begin van de coronacrisis in 2020 leren kennen. Omdat Christy tot een risicogroep behoort, kon zij langere tijd niet naar haar werk. Ook boodschappen doen, was een probleem. Christy woont alleen met haar kater. Hoewel zij wel een sociaal netwerk heeft, had ze behoefte aan iets extra’s. Daarom vroeg zij om hulp.

 

In dezelfde week in april kwamen Djuna en Mariska haar te hulp. Mariska deed iedere week de boodschappen en Djuna belde Christy elke woensdag op voor een praatje. Christy: “Door de contacten met hen kwam ik buiten mijn eigen wereld. Zo kon ik beter relativeren. Zij boden gezelligheid en zorgden tegelijk voor een beetje structuur.”

 

Mariska en Djuna hadden zich spontaan gemeld bij de coronahulplijn. Net als 500 andere inwoners die graag hun stadsgenoten wilde helpen. Het aanbod van Djuna en Mariska: een stukje tijd aanbieden aan een ander. Dat leverde hen ook wat op. Mariska: “Een kleine moeite om wat meer boodschappen te doen en die te brengen bij iemand die mij met een blij gezicht beloont.” Djuna vult aan: “Als ik hoorde dat Christy die middag ging wandelen, motiveerde dat mij om dat ook te doen. Ook was het fijn om te merken dat ik met een kleine opmerking dingen kon relativeren voor Christy. Daarnaast is het ook gewoon gezellig. We bellen nog steeds elke twee weken.”

 

Bijzonder is dat Christy en Djuna elkaar nog nooit hebben gezien. Het contact was louter telefonisch. Djuna en Mariska kennen elkaar alleen van naam. Djuna: “Soms moet je gewoon wat hulp durven vragen als dat nodig is, dat heb ik zelf ook geleerd.” Mariska zegt tegen Christy: “Jij bent juist enorm sterk omdat je ons toelaat, Christy. De meeste mensen wagen die stap niet en blijven op zichzelf.” Christy sluit af: “Ik ben jullie heel dankbaar dat jullie deze hulp geboden hebben.”

 

Wat mag je concluderen uit de ervaringen? In ieder geval dat de actie in 2020 om steun te organiseren voor mensen die door corona in de knel kwamen effect heeft. Dit voorbeeld is er een van vele. Soms is er wat extra nestwarmte nodig. De intensiteit en de manier waarop die warmte wordt gevraagd zal per persoon verschillend zijn. Soms gaat het om het formaat van een ooievaarsnest, een nestkastje en soms gaat het maar om een kuiltje in het zand.

 

De coronahulplijn startte meteen in de eerste week van de lockdown in 2020. Het is een initiatief van verschillende organisaties van Welsaam. Het samenwerkingsverband Welsaam zet zich in voor het welzijn van alle inwoners van Wageningen en ondersteunt inwoners en organisaties die zelf iets willen bijdragen aan de samenleving. De coronahulplijn is nog steeds actief.


Heb je hulp nodig door voortdurende coronasituatie? Of heb je een ander vraag? Aarzel niet. Bel of mail het Vrijwilligers Centrum Wageningen: [email protected] (0317) 413 088 op ma t/m do van 9:30 tot 11:30 uur, en di t/m do ook van 14:00 tot 16:00 uur.

Deel blogpost