Skip Navigation
Post | juni 2022 | 2 min lezen

Zuid-Frankrijk op de Eng

Verstopt tussen het loof van de Wageningse Berg, op de grens met de Eng, ligt het Wagenings Wijngoed. Een klein paradijs, waar je tussen de wijnstokken niks merkt van het drukke stadsleven. Het hele jaar door is er een levendige bedrijvigheid op het terrein. Katrina is sinds 2018 actief bij het Wijngoed als teeltvrijwilliger en sinds vorig jaar ook als coördinator van de vrijwilligers. Katrina: “Elk jaar zie je de plant groeien en de volledige cyclus doormaken. Daardoor leef je zelf ook met de plant mee.”


Ton heeft de leiding over de teeltploeg. Zelf is hij opgegroeid op een tuinbouwbedrijf. Hij was al dus vroeg in de weer met allerlei planten. Inmiddels is hij dertien jaar actief bij de teeltploeg op het Wijngoed. Ton: “Een tomaat of een komkommer is niet verschillend van een wijnstok. Ik weet hoe planten reageren als je bepaalde handelingen uitvoert. Daar zit meestal niet veel verschil in. De kennis die ik heb, probeer ik mee te geven aan andere vrijwilligers. Je wilt graag dat de wijngaard er mooi egaal bij staat. Dat maakt ons allemaal heel tevreden.”


Katrina: “Het is een soort microklimaat bij ons op het Wijngoed. Alleen de vogels hoor je overvliegen. Het is er verder stil. Tijdens de vrijdagmiddagborrel voor vrijwilligers genieten wij dan soms met een glaasje in het zonnetje, met de vogels. Dan waan je je bijna in Zuid-Frankrijk. In het weekend staan we in een tent met onze wijnen klaar voor bezoekers. Die kunnen dan wijn proeven of een rondleiding krijgen.”


Het is soms flink aanpoten op het Wijngoed. Vooral in de zomer, als alles in een paar weken tot volle bloei komt. Omdat de wijn biologisch geteeld wordt, is het extra belangrijk de schimmels onder controle te houden. Katrina: “Het is fijn als nieuwe vrijwilligers het leuk vinden om dit hele proces mee te maken. We weten ondertussen dat enige regelmaat in het werk, wekelijks een dag(deel), het fijnst is voor vrijwilligers. Dan kun je op je gemak zelfstandig werken.” Binnenkort hangen de eerste druifjes weer aan de ranken. Dan gaan de handen uit de mouwen. Heb je belangstelling om op het wijngoed aan de slag te gaan? Reageer dan snel op de vacature op de website.

Deel blogpost