Navigatie overslaan
Post | februari 2021 | 2 min lezen

“Alles in het leven is kunst: de wind, de zon, de bloemen, alles!”

Door A.R. Mampako
Vrijwilliger geeft les in Mix Martial Arts

Reza en zijn vrouw Maryam werken sinds enkele maanden als vrijwilliger in het Solidez Stadsatelier Ons Huis in Wageningen. Zij verblijven in het asielzoekerscentrum. Maryam geeft cursussen om van oude broeken de mooiste handtassen te maken en het beschilderen van servies. Reza leert mensen de techniek van de verfijnde houtsnijkunst. Bovendien is hij internationaal een expert in Martial Arts. Beiden genieten van hun werk, zo vertelt Reza met veel passie: “In Iran ondersteunden wij ook al verschillende goede doelen. Dat is gewoon onze levensstijl: mensen helpen en iets voor hen doen.”


Reza: “Toen wij ongeveer twee jaar geleden in Nederland kwamen, kregen wij veel hulp. Het is voor ons een teken van respect om dan iets terug te doen. Dat doen wij vanuit ons hart. Wij hebben het vertrouwen gewonnen en mensen waarderen wat wij doen. Bovendien denken wij ook aan de omgeving door recyclebare spullen te gebruiken.” 


‘Open je ogen hiervoor en kijk naar de dynamiek van wat je ziet’.


Reza studeerde fysical education sciences en program management. Daarnaast beoefent hij Martial Arts, een mix van diverse vechtsporten uit voornamelijk Japan. Zelf noemt hij zijn techniek Mix Martial Arts. Reza: “Martial omvat alleen het lichamelijke. Richt je je alleen daarop, dan geeft je lichaam na vijf of tien jaar op. Belangrijk is om martial te combineren met kunst (Arts). Dat betekent dat je werkt aan je mentaliteit, je ziel en je verbeelding. Je leert dat in een oefenruimte (dojo) en past dat vervolgens altijd toe. Overal ben je als het ware in je dojo en kijkt je leraar op de achtergrond mee. Je moet je emoties kunnen beheersen in welke situatie dan ook. Het gaat niet om het vechten. Jezelf beheersen, is juist je verdediging. Ook geloof ik dat alles in het leven kunst is, de wind, de zon, de bloemen alles. Open je ogen hiervoor en kijk naar de dynamiek van wat je ziet.”


Reza gaat, als de corona maatregelen weer versoepelen, mix martial arts geven in wijkcentrum de Nude. Vrijwilligers kunnen een korte cursus geven in iets wat zij graag doen. Dat kan een vechtsport zijn, maar ook yoga, schilderles, schrijven. Net wat jij wilt. Solidez ondersteunt en organiseert de ruimte en materialen. Vrijwilligers geven de les. 

Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·