Skip Navigation
Post | augustus 2021 | 2 min lezen

Verhaal uit de wereld van een baliemedewerker

Door Bram van der Ende
Gerrie aan het werk bij Museum Casteelse Poort

Gerrie de Vos is baliemedewerker-gastvrouw bij museum De Casteelse Poort in het centrum van Wageningen. Elke twee weken draait ze een dienst van drie uur. Gerrie: “Gelukkig kan dat weer. Nu de ergste corona beperkingen voorbij zijn, zijn we weer open. Ik geef aan wanneer ik kan. Een van onze vrijwilligers maakt het rooster.” In het museum vind je exposities over het verleden van Wageningen én kortlopende tentoonstellingen over onderwerpen uit de plaatselijke historie. Tot 30 augustus kun je de tentoonstelling ‘de Keuze van de burgemeester’ bekijken. In het Koetshuis tonen plaatselijke kunstenaars hun werk.


Gerrie zegt: “De bezoekers komen van overal en zijn van alle leeftijden. Ze komen als gezin, met een groepje of alleen. Soms zijn ze anderstalig. Ik vraag altijd of ze voor iets speciaals komen. Als dat niet zo is, vind ik het leuk iets te vertellen over wat er wordt tentoongesteld.  Ik geef ze een toegangsbewijs en help hen bij vragen die ze hebben. Ook zorg ik ervoor dat de apparatuur werkt. Aan het eind zie ik de bezoekers vaak terug in de winkel.  Als er even geen bezoekers zijn, pak ik mijn kans en leer van wat we tentoonstellen. Het werk is heel afwisselend. Tijdens je dienst sta je alleen achter de balie".  

 

de functie staat of valt met wat je er zelf van maakt’


Gerrie startte drie jaar geleden als gastvrouw. Gerrie legt uit waarom ze voor deze functie koos: "Ik ben geïnteresseerd in geschiedenis en heb oog voor historische details. Ik waardeer de sociale contacten van het museum en had wat tijd beschikbaar.” 

Het museum draait volledig op vrijwilligers. Ook nu zijn er weer vrijwilligers nodig voor het baliewerk. Maar er staan meer functies open. Gerrie vertelt verder: “Je staat wel alleen achter de balie, maar je maakt deel uit van een groter geheel. Er zijn circa 70 mensen actief in het museum. Bijvoorbeeld de bureaumedewerker die zorgt dat de organisatie loopt en de technische medewerker. Er zijn commissies zoals PR, Collectie en Educatie. Kortom een divers geheel waar mensen met elkaar samenwerken om de doelstelling van museum De Casteelse Poort te bereiken. Mijn functie staat of valt met wat je er zelf van maakt. Ik heb het er heel erg naar m'n zin.”  


Heb je belangstelling hiervoor? Reageer dan direct op de vacature.

Deel blogpost