Navigatie overslaan
Post | december 2023 | Verhalen | 2 min lezen

Op vakantie mis ik het vrijwilligerswerk

vrijwilligerswerk zorgboederij ouderen

De Willemshoeve is een boerderij aan de rand van Wageningen, waar ouderen met dementie een zinvolle dagbesteding vinden. De gasten kunnen genieten van de natuur, de dieren, de tuin en de gezelligheid. De zorgboerderij draait grotendeels op vrijwilligers, die samen met de vaste medewerkers zorgen voor een warme sfeer. Ina Burger en Astrid Noordhuis zijn al jaren vrijwilligers bij de Willemshoeve. Ina zelfs al sinds de oprichting van de zorgboerderij, in 2006.


Ina en Astrid werken allebei in de ochtendploeg en doen verschillende taken, zoals koffiezetten, gasten ophalen, spelletjes doen, bloemen plukken, wandelen en lunchen met de gasten. Ze hebben veel contact met de gasten en proberen hen te activeren en te stimuleren. "Je krijgt er zelf ook veel voor terug", zegt Ina. "Gewoon door het lachen van de mensen of een leuke opmerking. Ze kennen je natuurlijk op een gegeven moment best wel goed."


Astrid en Ina hebben ook een goede band met elkaar en met de andere vrijwilligers. Ze weten wat ze aan elkaar hebben en vullen elkaar aan. "Je hoeft soms maar een half woord te zeggen en dan werkt het", zegt Astrid. "Het is ook een mooie plek om te werken. Als ik vakantie heb, wat ik eigenlijk nooit neem”, zegt Astrid lachend, “dan mis ik de Willemshoeve zelfs."


Ze zien ook veranderingen in de loop der jaren. De gasten zijn nu vaak verder gevorderd in hun dementie. "Het is nu vaak zo dat het best lang duurt voordat mensen een indicatie krijgen", zegt Ina. Ze zouden graag meer mensen willen enthousiasmeren om vrijwilliger te worden bij de Willemshoeve. Ze zeggen dat het belangrijk is om een keer te komen kijken en mee te lopen om te ervaren hoe leuk het werk is. Er zijn veel mogelijkheden om een dagdeel of een hele dag te werken en er is altijd behoefte aan extra handen. Astrid: "Stap die drempel over. Loop een keertje mee om te kijken of het wat is. Die mogelijkheid is er altijd."

Heb je belangstelling om te werken bij de Willemshoeve? Ga dan meteen naar de website van het Vrijwilligers Centrum Wageningen: www.vcwageningen.nl.

Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·