Skip Navigation
Post | juli 2023 | 1 min lezen

Ontspanning in het gezin

Door Bram van den Ende

Ilse van der Put is samen met haar man een van de steungezinnen van Buurtgezinnen Wageningen. Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. 


Ilse legt uit hoe zij tot dit vrijwilligerswerk is gekomen: “Je begint niet zomaar met dit werk. Je moet er wel voor kiezen. Bij ons zijn de kinderen het huis uit en in mijn werk heb ik kinderen als doelgroep. Zowel mijn man als ik zijn actieve mensen, ook in sociaal opzicht. Zo kwam ik te spreken met de coördinator van Buurtgezinnen. Na een kennismaking met het gezin van Nino waren we meteen enthousiast.” 


Het is belangrijk te weten waar het vraaggezin behoefte aan heeft. De coördinator brengt dat in kaart en kan met die informatie steungezinnen benaderen. Ilse: ”Zo hebben de kinderen uit het gezin van Nino verschillende steungezinnen gekregen. Steungezinnen worden dus niet overvraagd. Het vraaggezin kan met de hulp van een of meer steungezinnen een periode, waarin het wat minder gaat, overbruggen. Deze vorm van vriendschappelijke hulp kan een alternatief zijn voor de inzetten van professionele zorg.” 


Tot slot stelt Ilse: “Eigenlijk moeten zowel vraaggezin, als steungezin het nodige lef hebben. Lef om hulp te vragen en lef om hulp te bieden. De verbindende schakel is de toekomst van het kind en het thuisgezin. Uiteindelijk gaat het erom elkaar te helpen.” 


Interesse om steungezin te worden? Kijk dan op www.vcwageningen.nl.   

Deel blogpost