Navigatie overslaan
Post | mei 2022 | 2 min lezen

'Leeftijdsverschil is geen belemmering’

Door Bram van den Ende

“Ik moest zeggen wat voor een persoon ik zocht. Nou liefst een man. Leeftijd maakt mij niet uit. Iemand met wie je kunt praten en iets mee kan doen”, vertelt Martin (90 jaar). Hij woont al 60 jaar in Wageningen. In 2020 overleed zijn vrouw na een periode van ziekte. Structuur viel weg en eenzaamheid dreigde. Hij had behoefte aan afleiding. Gestimuleerd door zijn omgeving klopte Martin aan bij het maatjesproject van Humanitas. Zij plaatsten een vacature bij Vrijwilligers Centrum Wageningen (VCW).


Zo kwam Martin in contact met Daan, een student van 22 jaar. Daan had zijn eigen verhaal: “Na een tijdje studeren, wilde ik uit mijn bubbel stappen. Het leven is meer dan je studie. In de vacaturebank van VCW kwam ik de oproep van Humanitas tegen.”

 

Bij de kennismaking vertelde Daan: “Ik heb als hobby modelbouw en zou dat best willen delen.” Dat maakte iets los bij zijn oudere gesprekspartner Martin: “In 1940 werd ik negen jaar en waren er minder mogelijkheden voor hobby’s zoals modelbouw. Ik heb dat altijd willen doen, maar ik ben er tot op de dag van vandaag nooit aan toe gekomen. Dat was natuurlijk een prima binnenkomer. En hoe mooi kan het zijn. De jeugd leert de ouderdom een vliegtuig te bouwen.” In een aantal weken is het vliegtuig gegroeid tot het resultaat wat nu op de tafel staat. Daan is nog niet helemaal tevreden maar vindt dat het er wel mooi uitziet.

 

Het grote leeftijdsverschil is geen belemmering. Misschien wel een voordeel. Daan vindt het leuk de verhalen van vroeger te horen en Martin vertelt graag over zijn ervaringen als meubelmaker en antiekrestaurateur. Daan stimuleert Martin om buiten dingen te ondernemen. Daan: “We stellen geen doelen in de tijd. We doen wat we allebei leuk vinden. Proberen buiten te lopen (meestal met rollator) maar weten ons binnen ook altijd te vermaken.”


Iedereen krijgt weleens te maken met een onverwachte situatie, iets waar je niet op zit te wachten. Je moet dan hopen dat je het zelf of met de mensen om je heen oplost. Soms lukt dat niet en dan is ondersteuning van een betrouwbare partij een mogelijke keus. Ook hulp nodig van een vrijwilliger? Bel of mail naar het VCW: 0317 413 088, [email protected]www.vcwageningen.nl.

Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·