Skip Navigation
Post | april 2021 | 2 min lezen

‘In het Alzheimer Café ondersteunen we elkaar’

Door Davey de Groot
Het Alzheimer Café is echt lotgenotencontact. Het is fijn elkaar te ontmoeten.

Hermien van Miltenburg is bestuurslid van de Vallei-regio bij Alzheimer Nederland. Alzheimer Nederland ondersteunt mensen met dementie en hun mantelzorgers. Normaal komen zij elke vierde dinsdag van de maand samen in het Alzheimer Café. Het café vindt plaats in Thuis Wageningen, Stationsstraat 32. Hermien zegt: “Elke maand komt er een deskundige langs om te praten over van alles dat te maken heeft met dementie of de mantelzorgers. Daarnaast ontmoeten de deelnemers elkaar. Dat is belangrijk voor de mensen met dementie, maar zeker ook voor de mantelzorgers.”


Het Alzheimer Café is al een tijd gesloten. Momenteel berichten zij via Facebook. Zij maken filmpjes over onderwerpen die normaal in het café besproken worden. Hermien zegt: “We doen er alles aan om het contact te behouden met de mensen die we nu niet kunnen ontmoeten. Dementie kan een eenzame ziekte zijn. Daarnaast hebben we ook een nieuwsbrief, maar daar kunnen we best wat ondersteuning bij gebruiken. Iemand die ook digitaal vaardig is. Het belangrijkste is dat nieuwe vrijwilligers zich verbonden voelen bij de doelgroep.”


‘Het Alzheimer Café is echt lotgenotencontact. Het is fijn elkaar te ontmoeten.’


Tijdens een caféavond zijn er altijd gespreksleiders. Inmiddels is er een uitgebreid netwerk van gastsprekers. De gespreksleider introduceert de gastspreker. Hermien: “Ook een nieuwe gespreksleider is fijn. Enige ervaring in de zorg en kennis van zaken is daarbij handig. Maar niet noodzakelijk. Daarnaast zoeken we een gastvrouw of -heer. Deze verzorgt de praktische organisatie en voorbereiding van de bijeenkomst. Denk hierbij aan de koffie en thee, wat kleurrijke bloemen en de muziek. Je kan het zo leuk maken als je zelf wilt.”


De meerwaarde van het café volgens Hermien: “Binding, samen zijn. Zeker in Wageningen, als kleine stad, leven we samen. Dementie kan zo ingrijpend zijn, dat het belangrijk elkaar te helpen en naar elkaar te luisteren. En ook plezier te blijven maken. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom. Ook als je niet weet wat je wilt, meld je aan! Dan gaan we graag met je in gesprek. Alle hulp is welkom. We zijn juist nu bezig met de werving van vrijwilligers, zodat we goed voorbereid zijn als het Alzheimer Café straks weer open mag.”

Deel blogpost