Skip Navigation
Post | juni 2023 | 2 min lezen

Het Afvalcollectief: met de fiets vervuil je niets

Door Bram van den Ende

Het is een opvallende verschijning in de binnenstad: de meterslange vrachtfiets met vier personen aan de pedalen. Op dinsdagmiddag haalt Janneke Elzinga samen met vluchtelingen karton en plastic op bij ondernemers in de binnenstad. Janneke is vrijwilliger bij het Afvalcollectief Wageningen en vertelt over het bijzondere initiatief: “De meeste ondernemers hebben veel afval dat zij kwijt moeten. Voorheen werd al het afval van de winkels met vuilniswagens opgehaald en verdween in het restafval. Sinds twee jaar loopt er een pilot om het met de vrachtfiets op een andere manier te doen.”


Janneke: “Op dinsdagmiddag haal ik eerst mijn ‘helpers’ op bij Het Stek aan de haven, een noodopvanglocatie voor vluchtelingen. Als er drie mensen zijn, hebben we een volledig bezette fiets. Dan ben ik blij want dan trapt het lichter. Van de boot fietsen we naar de binnenstad om karton en plastic te verzamelen. We brengen dit naar een plek waarna het verwerkt en gerecycled wordt. Het is altijd supergezellig! Zij voegen iets wezenlijks toe aan het project. Voor mij is het ook bijzonder. Door zelf op deze manier een bijdrage te leveren aan een schoner milieu. En, niet in de laatste plaats door de momenten dat je tijdens of na het werk persoonlijk contact met hen hebt. Dat verruimt mijn kijk op de wereld.”


Met de fiets vervuil je niets. Bovendien kun je het afval gemakkelijk scheiden voor hergebruik. Het is een alternatief voor de winkeliers die eerder een afspraak met de ACV of een andere afvalverzamelaar hadden. Door zich te melden bij het Afvalcollectief kiezen ze voor een milieuvriendelijke manier. De formule heeft zich al bewezen door de tientallen winkeliers, die deze keuze hebben gemaakt.


Vanuit haar promotieonderzoek bij het Laboratorium van Microbiologie weet Janneke hoe belangrijk afvalverwerking is. Zelf werkt ze actief mee aan de recycling van de grote hoeveelheid harde plastics van het Laboratorium. In juni verhuist Janneke naar buiten Wageningen. Daarom is het Afvalcollectief op zoek naar een opvolger, of meerdere vrijwilligers, dan werken ze in een team en is het initiatief minder afhankelijk van een persoon. Lijkt dit wat voor jou? Meld je dan aan.

Deel blogpost