Skip Navigation
Post | oktober 2023 | 2 min lezen

Een brug slaan tussen culturen

Folly Teko is geboren in Togo en woont ondertussen al meer dan twintig jaar in Nederland. Hij is docent, sportcoach, kunstenaar en vrijwilliger. En de trotse oprichter van de Andersom University. De Andersom University is een initiatief dat sport en onderwijs combineert om vluchtelingen te ondersteunen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Folly wil met het project verschillende activiteiten aanbieden en voorlopig is samen voetballen de eerste activiteit. En daarom zoekt hij scheidsrechters.  


Folly vertelt hoe hij op het idee kwam: “Ik heb zelf ervaren hoe moeilijk het is om je thuis te voelen in een nieuw land. Ik weet hoe belangrijk het is om de taal te leren, om vrienden te maken, om je talenten te ontdekken en te gebruiken. Ik wilde iets doen om andere mensen, die in dezelfde situatie zitten, te helpen. Als vluchteling krijg je geld, hulp en ga je naar school. Maar naar mijn ervaring is dat niet genoeg. Wat hebben ze nodig? Samen zijn. Saamhorigheid. Coherentie. Dat je erbij hoort. Ik wil vooral een brug slaan tussen culturen.” 


Momenteel organiseert Folly de wedstrijden, regelt de locaties, werft de deelnemers en begeleidt de groepen. Voldoening krijgt hij genoeg uit zijn vrijwilligerswerk. Folly: “Het is geweldig om te zien hoe vluchtelingen groeien en bloeien. Ze leren niet alleen nieuwe vaardigheden, maar krijgen ook nieuwe vrienden. Waarmee ze van alles kunnen bespreken. Ze worden actiever en gelukkiger. Ze voelen zich meer thuis in Nederland.” 


Maar het werk brengt ook uitdagingen met zich mee. Folly noemt een paar voorbeelden: “Het is voorlopig hard werken in m’n eentje. En soms is het lastig om de juiste balans te vinden tussen verschillende behoeften en verwachtingen. Soms zijn er culturele of religieuze verschillen die tot misverstanden of conflicten kunnen leiden. Maar we proberen altijd samen een oplossing te vinden.” 


Folly geeft aan dat je geen speciale kwalificaties nodig hebt. Het belangrijkste is dat je een open houding hebt en respect hebt voor anderen. Je moet bereid zijn om te leren en te delen. Meehelpen bij zijn project? Meld je dan aan op de website.

Deel blogpost