Navigatie overslaan
Post | april 2024 | 2 min lezen

Biologische pluktuin Bloemrijk, actief bezig in de natuur

Door Bram van den Ende
Vrijwilliger bloemrijk

Midden op de Wageningse Eng ligt Bloemrijk, een pluktuin en kwekerij van biologische bloemen. Het klinkt licht en zonnig. Maar is dat het ook? Emilie Timmermans is vrijwilliger bij Bloemrijk en zij vertelt er graag over.

 

Emilie: “Jaren geleden kwam ik voor het eerst in de pluktuin. Ik wilde toen beginnen aan mijn opleiding tot bloembinder. Inmiddels ben ik behalve klant ook vrijwilliger. Meestal op de maandagochtend. Ik help met het maken van bloemwerken en werk in de tuin. De tuin ligt in een prachtig gebied. Daar geniet ik elke keer weer van. Het werk doet me echt goed en geeft me energie”.

 

Veel mensen beseffen nauwelijks wat erbij komt kijken om een bosje biologische bloemen te telen. Het is niet zomaar een bosje. Het zijn biologische bloemen die zonder kunstmest en gifvrij buiten de kassen zijn gegroeid. Daarmee past het helemaal in de natuur. Vlinders, bijen en insecten worden zo juist aangetrokken. De bloemen zijn sterk en met zorg gekweekt. Ze worden geleverd aan winkels, instellingen en particulieren. Op bestelling of via abonnement. Het hoogtepunt van de oogst zijn natuurlijk de zomermaanden. Dat kan alleen als het hele jaar door planmatig de voorbereiding plaatsvindt: de grond bewerken, het spitten, het zaaien, het wieden en nog meer.

 

Emilie laat de pluktuin zien vanaf de ingang aan de Geertjesweg. Vorig jaar is er een nieuw gebouw verrezen. Voor het gebouwtje in de zon zit een groepje vrijwilligers. Ze hebben koffiepauze en het ziet er gezellig uit. Emilie zegt: “We werken alleen of samen met twee of drie mensen. Het seizoen bepaalt grotendeels wat er gedaan moet worden. Het werk gaat dus het hele jaar door. Er wordt zeker rekening gehouden met wat je zelf wilt en kunt. Het snijden van de stelen voor het boeket is echt specialistisch werk. We zijn als vrijwilliger belangrijk voor het voortbestaan van de tuin en worden echt gewaardeerd. Dat merk je aan de hele benadering, het open staan voor ideeën en het gezamenlijke jaarlijkse vrijwilligersuitje.”

 

Het werk is afwisselend met zowel lichtere als zwaardere werkzaamheden. Wil je ook meehelpen? Kijk voor meer informatie over het vrijwilligerswerk op https://www.vcwageningen.nl/o/Bloemrijk-kwekerij-pluktuin-en-zorgverlener/activiteiten/Medewerker-bloemenkwekerij/77315

Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·