Skip Navigation
Post | mei 2022 | 2 min lezen

Alle ballen in de lucht

“Na mijn studietijd kwam ik op een nieuwe plek terecht. Dan moet je alles opbouwen. Daarom ben ik gelijk vrijwilligerswerk gaan doen. Onder andere bij mijn voetbalclub SKV. Daar, en op nog veel meer plekken, ontmoet ik zoveel leuke Wageningers,” vertelt Jesper. Jesper Broekhof (35 jaar) verhuisde vijf jaar geleden met zijn vrouw en twee kinderen naar Wageningen. Jesper: “Ik heb bijvoorbeeld meegewerkt aan het Kinderfestival bij het WICC afgelopen jaar. Ook zette ik samen met mijn oom uit Wageningen een online inzamelingsactie op via WhatsApp voor de Voedselbank. Lokaal impact maken. Iets doen waar je andere Wageningers echt mee vooruit helpt. Daar word ik gelukkig van.”


Jesper trouwde in de afgelopen vijf jaar, kreeg twee kinderen en heeft een drukke baan. Hij zit in een drukke levensfase. Dan ligt het niet voor de hand om er vrijwilligerswerk bij te doen. Toch houdt hem dat allerminst tegen. Jesper: “Ook al zijn de weken snel gevuld, dan nog vind ik het belangrijk om ruimte te maken voor vrijwilligerswerk. Het is niet per se nodig elke week hetzelfde aantal uren te doen. Bijvoorbeeld vorig jaar hebben we ons een week volledig ingezet voor de inzamelingsactie voor de Voedselbank. We hebben toen in één week 10.000 euro opgehaald.”


Jesper ziet het als volgt als het om vrijwilligerswerk gaat: “Leuke dingen gaan vanzelf. Vind iets waar je hart sneller van gaat kloppen. Iets waarbij je je talenten kan delen of inzetten. Als je dat hebt gevonden, dan heb je het ook eerder leuk met elkaar.”

De ouders van Jesper zijn al tientallen jaren erg actief in het vrijwilligers- en verenigingsleven. “Zelf ben ik opgegroeid in een gezin waar vrijwilligerswerk doen de norm is. Mijn ouders hebben mij opgevoed met de mentaliteit dat het normaal is om iets terug te doen voor de plek waar je woont en leeft. Dat je niet alleen maar neemt, maar ook iets teruggeeft”. Zo helpt Jesper bijvoorbeeld bij het organiseren van het jaarlijks terugkerende Kinderfestival. Samen met de Ronde Tafel (een vereniging van mannen tussen de 18 en 40 jaar), wordt hier geld opgehaald voor de Speelgoedbank. 


Volgens Jesper is het geen vanzelfsprekendheid om op te groeien in een stabiele thuissituatie en de kans te krijgen om een goede opleiding te volgen. Jesper: "Dit koester ik. Voor mij brengt dit juist een grotere verantwoordelijkheid met zich mee om nog meer terug te geven". Daarnaast mag er van hem een wederkerigheid zitten in het doen van vrijwilligerswerk. “Er mag ook prima iets voor jezelf in zitten. Zelf ontwikkel ik er mij immers ook, door te leren van andere Wageningers”.   

Genoeg kansen dus, voor mensen van Jesper zijn leeftijd om vrijwilligerswerk te doen. De tijd en fase waarin hij en anderen in zitten is kostbaar. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om je eenmalig of op oproepbasis in te zetten. “Maak ruimte, en je vindt zeker iets wat je leuk vindt. Dan valt alles op zijn plek”, sluit Jesper af.

Deel blogpost