Skip Navigation
Post | december 2022 | 2 min lezen

Aandacht voor ieder dier

De één is een hondenmens, de ander een kattenmens. Nog weer anderen houden van slangen, of van vogels. Wat de vrijwilligers van de Dierenambulance verbindt is dat ze van dieren houden. Zo ook Tineke Pleijsier van Dierenambulance Nederrijn. Tineke is sinds een aantal jaar met pensioen, en heeft zich toen aangemeld als vrijwilliger. Tineke vertelt waarom: “Ik wil graag dieren helpen. In mijn jeugd had ik altijd dieren om mij heen. Honden, katten, een hamster en een konijn. Daar hou ik nog steeds van. Als een dier hulp nodig heeft, geef ik die graag.”


Tineke is chauffeur en centralist. Dat houdt in dat ze de ambulance bestuurt, en ook de telefoon aanneemt. Tineke werkt de maandagavond en de nacht met haar man, die ook bij de Dierenambulance werkt: “Dat is handig. Dan kun je gelijk op pad als je een belletje krijgt. ‘s Avonds en ‘s nachts werk je een dienst samen met iemand die in de buurt werkt. Je werkt meestal één keer per week.” Er zijn dertig vrijwilligers actief, verspreid in de regio Rhenen, Wageningen en Renkum.”


Vooral in juni en juli is er heel veel te doen, vertelt Tineke. Dan zijn er veel dieren actief, en ontstaan er vaak ongelukken. Er valt bijvoorbeeld wel eens een eekhoorn of een jonge vogel uit het nest. “Die halen we dan op en brengen we naar de eekhoorn-/vogelopvang. Honden raken vooral kwijt in de lente en zomer. Meestal belt er wel binnen een uur iemand op dat de hond gevonden is.”


Afgezien van de dieren, hebben de vrijwilligers van de Dierenambulance ook veel te maken met mensen. Tineke geeft een voorbeeld: “Een oudere heeft een hond die geëuthanaseerd moet worden. Wij halen vervolgens op verzoek de hond op. Dat is vaak erg moeilijk voor de eigenaar en dan wordt er toch wat empathie van je gevraagd. De dieren zijn ook een beetje hun kinderen.”


Elke belletje is anders bij de Dierenambulance. Je krijgt met allerlei soorten en maten dieren te maken. Alle vrijwilligers krijgen een cursus hoe de dieren vast te houden, te verbinden en stabiel te vervoeren. Zolang je maar van dieren houdt, komt het wel goed.

Deel blogpost